English
English

Intervju med Lisa Skogh

Lisa Skogh, tävlingshästskötare på Yttersta, drömde om att få sköta riktiga stjärnhästar. Drömmen gick i uppfyllelse när hon började på Menhammar som Maharajahs skötare!

– Menhammar är helt enkelt ett paradis för en hästtjej som mig.
– Jag har arbetat som hästskötare för tävlingshästar på Menhammar i 11 år. Efter Naturbruksgymnasium med inriktning häst arbetade jag i Värmland hos en travtränare ett antal år. Jag har också arbetat i både USA och Kanada med tävlingshästar innan jag började på Menhammar.

Varför du valt att arbeta på Menhammar?

– Det var ett lätt val när jag blev erbjuden en tjänst som skötare åt bland annat Maharajah. En flickdröm som blev sann helt enkelt! Att få sköta en riktig stjärnhäst – det är en helt fantastisk möjlighet och det finns ingen som Maharajah, han är en helt fantastisk häst! Vi har ett speciellt band och nu följer jag med intresse hans avkommor och deras framgångar ute i världen. För mig har det varit hästar sedan jag var stor nog att kunna säga ordet häst – gillar nog allt som har med hästar att göra.

Här på gården finns en bra sammanhållning, vi hjälps åt med det mesta och vi är som en stor familj. Alla har ju samma intresse så det är verkligen en livsstil. Jag tycker att det bästa finns här – från avel till träning, från hagar till stall - allt är i toppskick. På Menhammar är det ordning och reda – bra för både människor och djur.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?

– Dagen börjar med att vi släpper ut hästarna, vi har foderautomat så frukosten är då klar. Vi tar hand om stallet, mockar, sopar, rengör och planerar träningen. Sedan startar dagens träningspass på rundbanan eller skogsslingan. Vi kör fram till lunch då det är matdags för både människor och hästar. Sedan pysslar vi om hästarna: ger massage, lindar ben, ser till alla lite extra. Vi packar och förbereder inför travtävling och resor.

Vad är det bästa och sämsta med ditt arbete?

– Det roligaste med jobbet är utan tvekan hästarna! Att se till att hästarna har allt de behöver och mår bra. På vårkanten när 3-åringarna debuterar är en spännande tid för oss alla. En häst som överraskar när den kommer ut på tävlingsbanan är alltid häftigt. Framför allt då jag kanske varit skötare för både mamma, mormor och morfar - det är så otroligt kul att följa!

Det värsta är när en häst säljs eller dör – det blir ju som familjemedlemmar.

Det här är inget vanligt arbete – vi talar även häst hemma så det är verkligen våra liv.