Lax Vilja Elitavelssto

Med avkommor som till exempel miljonärerna Uggla i Mossen och Buska Blyg känns det mer än rättvist att Lax Vilja nu fått utmärkelsen som kallblodigt Elitavelssto.

Short brown line
Placeholder-bild

Lax Vilja har nu fått sin hedersbetygelse som kallblodigt Elitavelssto offentliggjord vid en ceremoni hos kallblodsföreningen Sleipner i Årjäng. Lax Vilja (född 2003) föddes på Menhammar men det är Målfrid Vatne som är uppfödare av henne. Menhammar Stuteri köpte fölungen av hennes uppfödare vilket skulle visa sig bli ett lyckodrag. På tävlingsbanan hann Lax Vilja med att göra 27 starter och hon kvalade in som tvååring för att debutera som treåring i träning hos Jan-Olov Persson. På dessa starter tog hon en seger och sprang in 91 100 kronor.

Det var dock i avelsboxen som Lax Vilja, efter Moe Odin, undan Bläs Lina skulle visa sin riktiga storhet. Med avkommor som bland andra Uggla i Mossen och Buska Blyg har hon verkligen gjort avtryck i kallblodssporten. Uggla i Mossen född 2013, efter Järvsöfaks segrade i Kriteriestoet, Hoppekriteriet och i Derbystoet, hon sprang in 1 932 686 kronor och är numera avelssto på Menhammar.

Buska Blyg, valack efter Järvsöviking född 2016, har så här långt sprungit in 1 186 500 kronor och är i nuläget Lax Viljas näst framgångsrikaste avkomma. Han är dock tätt följd av Crussi Dull med 949 600 kronor i insprungna pengar samt Envis med 927 381 kronor på det insprungna kontot. Crussi Dull är född 2017 och valack medan hingsten Envis efter Lome Brage är född 2019.

Målfrid Vatne leasade Lax Vilja av Menhammar Stuteri under 2009 och 2010. Det gav avkommorna hingsten Björli Oden efter Järvsöfaks och stoet Björli Mai efter Åsejerven. Björli Oden sprang in 667 724 på tävlingsbanan och är avelsgodkänd medan Björli Mai sprang in 595 854 kronor.

Lax Vilja avled i fjol dagen efter hon fått ett stoföl efter Järvsö Björn som är döpt till Inga Fler. Stofölet fick en ny mamma i Rackarungen vilken hade ett hingstföl efter Bork Odin vid sin sida och den nya familjen fann verkligen varandra, fölungarna har haft en mycket fin uppväxt.

Menhammar Stuteri minns Lax Vilja med stor värme och respekt för allt det hon åstadkom under sin livstid.

Källa: Menhammar redaktionen
Foto: Emine Lundsten