En Drottning och en Kung

Uttagningsloppen till Drottning Silvias Pokal och Konung Gustaf V:s Pokal står inför dörren på Åby. Vi hittar hela sju av Menhammar Stuteri-uppfödda fyraåriga hästar i startlistorna.

Short brown line
Placeholder-bild

Vi går in i en fantastisk tid när våren har etablerat sig på allvar i fosterlandet och uttagningsloppen till Drottning Silvias Pokal och Konung Gustaf V:s Pokal är lite av startskotten för storloppssäsongen på våra travbanor. Åby travbana, Mölndal bjuder på en härlig torsdagskväll då nio uttagningslopp till de nämnda pokalloppen ska köras.

I dessa startlistor hittar vi hela sju hästar uppfödda på Menhammar Stuteri plus en från vår granne Annemanna. Tre av dessa hästar möts i tävlingsdagen tredje lopp där de Menhammar-uppfödda stona Flamenco Girl (e. Maharajah, u. Gypsy Brodda) och Frustration (e. Fourth Dimension, u. Overworked) som ska drabba samman med Annemanna-uppfödda Fiona (se nedre bild, e. Jocose, u. Boa Boko).

Vi går vidare till lopp fem under torsdagskvällen på Åby där vi hittar Forbidden to Rest (e. Panne de Moteur, u. Time is Money) som ska göra ett försök att kvala in till Konung Gustaf V:s Pokal.

Sedan får vi ge oss till tåls och vänta till det åttonde loppet där vi hittar två Menhammar-uppfödda ston som tar chansen att kvala in till Drottning Silvias Pokal. Från spår sju bakom startbilens vingar hittar vi här Foxtail Pine (e. Maharajah, u. Pine Cone C.A.) som i spåret utvändigt om sig har Flying Drumsticks (e. Muscle Hill, u. Timbal).

Den sjunde Menhammar-uppfödda under denna tävlingsdag är FriendofthePhantom (övre bild, e. Muscle Hill, u. Carlotta) som för sin tränare Conrad Lugauer ska göra ett försök att kvala in till finalen av Drottning Silvias Pokal.

Menhammar tillönskar ägare, tränare, skötare och kuskar till dessa hästar ett varmt lycka till i deras försök att kvala in till finalerna av Drottning Silvias Pokal och Konung Gustaf V:s Pokal som avgörs på Åby den fjärde maj.

Senaste gången en av Menhammar Stuteri-uppfödd häst segrade i något av pokalloppen var 2015 då Activated korsade mållinjen först i Drottning Silvias Pokal. Activated tränades av Fredrik Wallin och kördes till seger i det nämnda loppet av Carl Johan Jepson.

Kuriosa i sammanhanget är att när första gången Konung Gustaf V:s Pokal kördes år 1941 segrade Stall Segerhuvas Big Noon körd av sin tränare Gösta Nordin.

Källa: Menhammar redaktionen
Foto: Emine Lundsten